Werken, reizen, genieten en nog veeel meer....
Door: conjaenhannekeinghana
Blijf op de hoogte en volg Conja Biersteker en Hanneke de Koster
12 December 2011 | Ghana, Bolgatanga
Het heeft even geduurt voordat we weer een stukje konden plaatsen.
We zijn ook nog allebei ziek geweest en de internetverbinding is niet zoals thuis he;)!
Zeker als we ook nog foto's willen plaatsen zijn we uren bezig, onvoorstelbaar als je bedenkt hoe dat in nederland gaat.
En om bij een internetcafe te komen moeten we 3 kwartier met de motor rijden en als we pech hebben werkt het internet niet of nauwelijks:(
Zo weten jullie ook een beetje hoe dat werkt hier:D Maar door alle leuke reacties die we krijgen op onze verhalen hebben we deze moeite er zeker voor over!!:D
Allereerst iets over het sponsorgeld.
We hebben rond de tafel gezeten om te bespreken wat we gaan doen met het andere deel van het sponsorgeld. Er waren 2 aanvragen voor grote leningen, die de stichting
niet kon veroorloven. Het gaat om een ploeg en een ezel met kar.
- Een ploeg is erg belangrijk, omdat diegene zijn land in het beste seizoen kan bewerken. Als men een ploeg moet lenen kan dit erg lang duren voordat je aan de beurt bent, omdat na de eigenaar, familie en vrienden voorgaan. Dit zorgt vaak voor mislukte oogsten. Met elke nieuwe ploeg zijn weer veel mensen geholpen.
- De ezel en kar zijn hier een belangrijk vervoersmiddel en wordt voor alles en door iedereen gebruikt. Het mooie is dat degene die het geld voor de ezel en kar leent, dit in termijnen terug betaald. Zo komt het geld weer terug bij de stichting en kunnen er weer andere leningen worden verstrekt. Het kan even duren voordat deze plannen uitgevoerd zijn, maar als het zover is horen jullie er zeker van en hopen we te kunnen laten zien!
In de kerk Van Yamah hebben we met alle healthworkers uit de dorpjes een bijeenkomst over bloedarmoede gehad.Met z'n allen hierover informatie uitgewisseld zodat de kennis hierover weer opgefrist is en ze weer een oogje in het zeil kunnen houden in hun eigen dorpje.Op deze manier kan dit probleem vroegtijdig en goed word aangepakt.
Ons 'tripje' nijlpaarden spotten...
Samen met Mieke, de andere vrijwilligster, zijn we naar Bolga gereisd om de rechtstreekse bus naar Wa te halen. Maar je raad het al, de bus was reeds vertrokken. De bus
ging 2 uur eerder dan ze hadden gezegd. Sta je daar met een bomvolle backpack op een busstation met schreeuwende mensen, loslopende koeien, rondsnuffelende varkens en
dan niet te vergeten alle zwervers en bedelaars. Dan wordt het dus in deze chaos zoeken naar een ander vervoersmiddel. En jawel... het geluk is aan onze zijde. Deze trotro
vertrekt al over 4 uur!! En rijd naar het plekje tumu (een dorpje halverwege). Deze trotro, een echt afrikaans, verkreukeld, stotterend, rokend en overvol scheurijzer op
vierkante (zo voelde het tenminste ;)) wielen, bood ons comfort voor de eerste 4 uur van de reis. Na deze rit volgde een nog iets mindere comfortabele reis van 3,5 uur, naar
de stad Wa, met een andere trotro.
Daar snel een plek gezocht om te overnachten, tjonge wat lagen wij toen lekker op bed!
De volgende dag nog een uur rijden naar het nijlpaardenpark in Wechiau.
Daar samen met onze gids een programma gemaakt. Dat werd een mooie riviersafari en slapen in een boomhut.
Van de riviersafari hebben hebben we uitermate genoten.... de kano, de stilte, vogelgezang en als klap op de vuurpijl zelfs 2 ogen van 1 nijlpaard gespot..!:P
's Avonds als echte soldiers met onze rugzakken 3 kwartier door de boes naar onze slaapplek gemarcheerd.
Hoe blij kun je zijn met een plek in een boom..
Hoe warmer hier de dagen worden, hoe kouder de nachten.. nou dat hebben we gevoeld ook! Zo stijf als een plank werden we wakker.
Vanuit de boom hadden we een schitterend uitzicht op de Black Volta river, de grens tussen Burkina Faso en Ghana, en genoten we van de opkomende zon.
Toen begon de lange weg terug, deze liep ook niet zo gesmeerd. Een paar dagen alledrie ziek in Bolgatanga doorgebracht voordat we naar Sandema zijn doorgereisd.
Oh ja, als blanke ben je hier een echte bezienswaardigheid. Als je eraan toe zou geven zou je de hele dag bezig zijn met handen schudden en groeten. Verder alle mannen 'niet te vergeten', die al na 1 blik op je (portemonnee) geworpen te hebben weten dat ze smoorverliefd op je zijn, met je willen trouwen, en met een beetje mazzel wordt je iemands 2e vrouw! Nou wat wil je nog meer? ;) :p
Sinterklaas gevierd met de kinderen in het Fosterhome in Sandema.
In Sandema hebben we voor iedereen cadeautjes gekocht en samen met een paar van de kinderen eten klaargemaakt, Yamfrietjes, (yam komt van een yamboom en is hier een soort alternatief van de aardappel) salade en vlees aan sateprikkers gebraden boven een vuurtje.. een hele lekkernij voor hier! Vlees eten de kinderen bijna nooit, en word gekozen voor vis omdat dat hier het goedkoopst is. Smullen dat iedereen deed..:D
Na het eten, onder het zingen van 'Sinterklaas Kapoentje' ,de zak met cadeautjes binnengebracht. De kinderen kennen dat liedje, dat hebben ze van een vorige nederlandse vrijwilliger geleerd, erg grappig!
Daarna koekjes met chocolade, gemengd met snoepjes onder de kinderen verdeeld, dat ons snoepgoed voor moest stellen.
Allemaal blije gezichtjes... heel leuk!
De meeste kinderen krijgen bijna nooit een cadeautje, sommige hebben ook geen ouders of andere familie meer.
Vandaag stappen we in Bolgatanga op de bus naar het zuiden, ongeveer 16 uur rijden. We gaan daar vakantie houden, toeristische plekjes bekijken en... er komt bezoek vanuit Nederland! Daar hopen we ook kerst en oud en nieuw te vieren, omdat er in het noorden niet veel aandacht aan besteed wordt. We gaan ervan genieten! Misschien komt er tussendoor nog een verhaaltje, maar we willen alvast iedereen goede kerstdagen en jaarwisseling toewensen!!
Liefs Han en Con
12 December 2011 - 12:34
Ester:
he meiden
Das inderdaad lang geleden maakte me toch wel beetje zorgen orr.
Goed om te horen dat jullie weer beter zijn .ja daar ziek worden is helemaal niet iets waarop je zit te wachten.
Leuk dat je toch beetje sinterklaas heb geviert en jullie lusten toch geen chocolade hihi mmmm.
goed jullie weer gehoord te hebben.
ps komen me sms jes wel aan ????? vroeg ik me af.
jullie ook fijnedagen en vooral gezond 2012.denk aan jullie hoor.
liefs grtj xxxx es -
12 December 2011 - 14:34
Kim:
Lekker vakantie houden meiden... en jullie ook hele fijne dagen en een super 2012! Hoe bijzonder om dat daar te mogen en kunnen vieren!
xx -
12 December 2011 - 16:05
Catharine:
He lieverds!
Super leuk dat jullie weer een verhaal geplaatst hebben! Heel mooi zeg om te lezen dat het geld zo goed besteed gaat worden!
Jullie hebben weer aardig wat meegemaakt, je geduld wordt wel erg op de proef gesteld zo!
Leuk dat jullie ook sinterklaas hebben gevierd, mooi om die kinderen zo blij te maken!
En nu.. heerlijk gaan genieten van een welverdiende vakantie!!
Lieffsss en dikke knuffels van de kids! -
12 December 2011 - 16:48
Andrea:
Hey meiden!
Lang gewacht op jullie volgende verhaal! Maar ja dat heb je inderdaad als er geen goede internetverbinding is.
Wat een fantastisch verhaal! Spannend zeg om midden in het bos te slapen. tussen al die loslopende dieren?! brrrr....
Dat ze dat kennen joh sinkerklaas, maar wel leuk van jullie dat je voor iedereen een cadeautje gekocht hebben. Dat vinden die kinderen natuurlijk super!
Meiden hele fijne vakantie toegewenst en veel plezier met 'het nederlandse bezoek' :).
Hele fijne dagen toegewenst en een goede jaarwisseling! (Bijzonder om dat mee te maken, denk ik)
Succes!
xxx dre -
12 December 2011 - 18:32
Ella & Ko:
Ha Han & Con,
Bedankt voor je kaart, erg leuk! Oef, ziek zijn daar is best een beetje eng, of niet? Gelukkig is dat voorbij.
Lijkt me lastig, dat ontstructureren. Je kunt niet bouwen op de 'zekerheden van het Westen': dienstregeling bus, razendsnelle internetverbinding, etc. Maar ach, misschien is het daar veel relaxter?
Goede kerstdagen toegewenst!
Hartelijke groet,
Ella & Ko -
13 December 2011 - 08:05
Groep 5 Comrieschool:
Hoi Hanneke en Conja,
We hebben weer genoten van alle foto's en van de verhalen!
Jullie beleven echt veel!
Fijne kerst en een goede jaarwisseling toegewenst!
Groetjes, Henry en de rest van groep 5. -
13 December 2011 - 09:51
Angelique:
Hey meiden,
Wat leuk om weer wat te lezen van jullie...
Wat een geduld hebben jullie zeg, paar uur wachten op vervoer....pffff wat zijn wij nederlanders dat altijd onrustig he...hihi
Wat fijn voor jullie dat jullie nu ook eens lekker vakantie kunnen houden, en dat ook nog eens met bezoek!! Kan niet beter toch??
Ik hoop dat jullie fijne feestdagen zullen hebben, en dat je weer een beetje op kracht kunt komen.... want dat zullen jullie wel nodig hebben zo te lezen!!!
Nog een fijne tijd toegewenst!!!
liefs -
13 December 2011 - 12:31
Ruth, Aminata, Ivo:
Hee meiden,
Wat een verhaal weer! Super leuk.
Jullie ook goede fijne feestdagen, en een knallend oud en nieuw. We denken aan je Conja, en we missen je wel hoor! Gr Liefs -
13 December 2011 - 16:56
Conja:
Hey collegas!
Wat leuk zeg af en toe een reactie van jullie! Je zult het geloven of niet, maar het werk mis ik af en toe al wel hoor! ;)
Maar komt weer wel hè!
Eerst nog ff hier genieten! :D
Liefs Conja -
14 December 2011 - 14:45
Sjaak, Len En Kids:
ha, wat een leuke foto's zeg. Sjaak hoopt dat je daar een man vindt Con, heeft hij een reden om ook op vakantie te gaan daar. :) Bedankt voor je kaart echt leuk, Corlinde heeft hem een poos vastgehouden ze was zo blij dat ze tante Conja weer zag :) Ze is je echt nog niet vergeten, wij ook niet hoor.
We hebben echt bewondering voor je zeg, in een boom slapen en al die mannen van je af houden :)
Liefs Sjaak, lenny en kids -
14 December 2011 - 22:15
`tante`Hanneke:
Hai,
Wat een verhaal zeg...Maandag stonden er nog geen foto`s bij,ben blij dat ik nog een keer gekeken heb! Wat n belevenissen weer,dit zijn wel heeele bijzondere/leerzame ervaringen allemaal!!! Ik heb begrepen dat jullie een leuke reis gehad hebben in de bus`de trotro`.
(een doos met kippen waar de bodem van doorzakt;!!!) T Zal wel lekker geroken hebben ook.
Geniet maar lekker van je vrije tijd,en van jullie bezoek!
liefs van de delzennes -
15 December 2011 - 22:20
"tante"Anita :
Ha Hanneke,
Eindelijk eens een reactie van mij.
kben dr meestal niet zo snel in;
Geweldig wat jullie meemaken!
Heel mooi om die verslagen en fotos te zien.Erg schattig,die bruine kindertjes!!
Tis echt wel even anders als hier he?
Echt onthaasten.
Ik wens jullie goede kerstdagen en hopenlijk zien we je int nieuwe jaar weer in goeie gezondheid terug!! -
16 December 2011 - 18:55
Fam Goud:
Hier eens een berichtje van de buurtjes Goud. Ja zo nu en dan horen we wel eens wat en heb nu je reis verhalen gelezen. Jullie beleven veel ja het is een hele ervaring.Denk dat het heel leuk is dat jullie bezoek krijgen. Geniet daar maar van en we wensen jullie goede kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar. Khoop dat jullie nog een hele fijne en mooie tijd daar hebben. Groeten Fam Goud uit de Boerhaave straat. -
21 December 2011 - 15:37
Leanne J:
Hoi Conja en Hanneke,
Ik vond nu ineens het briefje weer waar jullie site op staat! Wat gaaf! Ik wordt jaloers op jullie, en al die foto's! Ik hoop zelf in januari naar Afrika te gaan, en als ik dit nu allemaal zie, krijg ik er nog meer zin in!!:))
Groetjes Leanne J -
22 December 2011 - 00:47
Jon En Sarina:
hee meiden,
alles goed daar? was es even bij de reatie aan het kijken maar volgend mij is er wat fout gegaan bij mij had al een paar keer eeen reactie geplaats maar kzie em der niet meer tussen staan. hopen dat nu wel lukt.
leuk al die verhalen van jullie. wij missen jullie wel hoor.
hier ga ook alles goed. nu wel drukke dagen voor de kerst maar goed dat hoort erbij in nederland he;)
nou fijne vakantie toegewenst en geniet van je bezoek han:)
p.s heel goede kerstdagen toegewenst een een voorspoedige jaarwisseling.
liefs Jon en sarina -
22 December 2011 - 20:46
Uut 's-gravenpolder:
Ha vakantiegangers,
Hebben jullie nog foto's van jullie verblijf aan de kust? Of is daar de verbinding ook zo moeilijk?
gr -
23 December 2011 - 10:51
Wim En Joke:
Hallo meiden!!
We volgen ook jullie reisverslagen en hebben er veel bewondering voor hoe het daar volhouden..
Het is voor jullie wel een hele belevenis daar,maar wel een die je niet snel zult vergeten..
We wensen jullie daar goede kerstdagen toe en een mooie jaarwisseling dat zal er wel een beetje anders aan toegaan dan je in Nederland gewend bent!!
Een hartelijke groet uit Oostdijk!! -
23 December 2011 - 13:12
Marieke:
Nog steeds erg dapper van jullie hoor, erg leuk om weer wat te lezen... Wibra-shirtjes staan je prachtig trouwens haha :-)
Weet niet of er bij jullie ook iets aan kerst gedaan wordt maar hopelijk kun je daar nog een beetje genieten!
Liefs Marieke -
23 December 2011 - 18:13
Hofstee Suzanna:
He Conja en vriendin,
Wat leuk om jullie te volgen. Je haar is witter gworden denken we. Wat maken jullie veel mee zeg. Om nooit te vergeten Leon vindt et allemaal spannend daar zo ver weg, met nijlpaarden enzo. Hou jullie goed, en we lezen wel weer es van julllie.
Groetjes Collega's en bewoners:) Doei -
24 December 2011 - 13:53
Frans En Nicole:
Fijne feestdagen daaro en pas goed op jezelluf! (k) -
25 December 2011 - 21:37
Erwin:
hoi conja en hanneke.
ik moet ook weer eens reageren want das van mij alweer een tijdje geleden. fijn om te zien en te lezen dat het zo gaat. zag dat jullie daar zelfs motor gereden hadden. dat zal wel een verschil zijn met hier. leuk hoor. nou pas goed op jezelf en dan lezen we de volgende berichten weer wel. grtjs erwin h. -
28 December 2011 - 10:04
Bert En Mariette:
Ha Dames, via deze wijze (kerstmis weat te laat) maar alle beste wensen en een gezond 2012. -
31 December 2011 - 07:29
Ester:
Ha meiden
Hier nog effe snel een berichtje in ut ouwejaar.Is de vakantie beetje leuk ??
Ik wens jullie een goed ,liefdevol,gelukkig
energie vol en gezond 2012 toe.
En han natuurlijk samen veel lol en motor ritjes toe ee hahahah.
liefs ester xxxxxxx proost op jullie -
03 Januari 2012 - 05:06
Pieter:
Ha,
Blijft toch leuk om julli verhalen te lezen!
Verder ook de beste wensen voor 2012! -
07 Januari 2012 - 21:27
Ellemieke:
Meiden, wat heb ik veel respect voor jullie!!
Wat bizar hoeveel bijzondere ervaringen jullie hebben opgedaan en dat zal vast veel meer zijn dan jullie hier op deze blog kunnen vertellen!
Weet dat er aan jullie gedacht wordt hier in prachtig Nederland :p Toch ook wel een beetje jaloers op zulke geweldige en vooral buitengewone ervaringen ondanks dat ik hier ook goed zit. Heel veel succes, zegen en sterkte met alles, ook een heel goed en gezond 2012 gewenst voor jullie! Hopelijk laten jullie weer gauw een berichtje achter op de blog! Ik geniet!
Liefs Ellemiek